tiistai 9. helmikuuta 2016

Biksut raksahaalarien päälle?


Minä ja Annika menimme malesialaiseen vesipuistoon ja oletimme näkevämme useita bikineitä, koska kyse on sentään vedessä leikkimisestä eikä ole kivaa jos vaatteet kastuvat. Jos ihmisillä olisikin enemmän päällä, he varmaan käyttäisivät kokopitkiä uima-asuja tai shortseja. Joka tapauksessa Annika halusi laittaa bikinit, koska ne ovat hänen uima-asunsa.

Suurin osa vesipuiston asiakkaista oli pukeutunut kokopitkään oloasuun. Sellaiseen, mitä me käyttäisimme sohvalla. Minusta se näytti keväältä 2011. Suomi oli voittanut jääkiekon maailmanmestaruuden ja lähtenyt juhlimaan kevätpakkasessa kaikkien kaupunkien keskustoihin, siihen torin ainoaan suihkulähteeseen, jossa vesi jo virtaa.

Olen yleensä aika herkkä aistimaan kulttuurisesti tarkoituksenmukaista toimintaa, mutta nyt olin 4-vuotias, joka repii äitiään hihasta ja kysyy: “eiks noi kastu”. En väitä tietäväni miltä annikasta tuntui, kun jokaisen miehen ja naisen katseet raapivat ja nuolivat häntä, mutta voin kertoa miltä se vaikutti. Katseen kohdistuessa Annikan bikineihin, unohdettiin kaikki muut häneen liittyvät asiat.

Annika on valkoihoinen, eurooppalainen ja useimpien mielestä kristitty, mutta koska hän on nainen, hän on vastuussa Sunway Lagoonin vesirengasradan moraalisesta tilasta. Sukupuoli on jännä asia, kun se ylittää etnisyyden ja kansallisuuden. Minä olin myös ilman paitaa, mutta en kokenut kertaakaan sukupuolista paheksuntaa.

Toisinaan Annika luki mielestäni ihmisten ilmeitä ja eleitä väärin koska hän ajattelee toimivansa vastoin moraalista koodia. Julkisessa tilassa oleminen onkin äärimmäisen herkkä ja tunteellisesti latautunut asia. Ihmiset lukevat toisista lähteviä viestejä koko ajan missä tahansa tilanteessa ja pyrkivät käyttäytymään toisia kunnioittavalla tavalla. 

Varsinkin vierailla ja muukalaisilla se johtaa jatkuvaan anteeksipyytelyyn ja itsesyyttelyyn, vaikkei kukaan sitä edellytä. Malesian vesipuistossa oli sallittua käyttää bikineitä ja näimme paljastaviakin asuja. Vesipuiston epävirallinen naisille osoitettu pukukoodi vain loi vaikutelman, että parasta muille olisi jos pukeutuisi peittävästi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti